Monday 5 February 2018

PULUT DURIAN

Apa yang specialnya pulut durian ni? Yang teramat special adalah durian ni. Kenapa dengan durian? Harga sebiji durian yang fitrah makan dengan pulut ni rm65 hinggit sebijik. Bapak mahal.
Masa mengandung hari tu, bagitau husband nak makan durian. Husband pujuk suruh makan lepas bersalin sebab durian ni panas.
As a wife, fitrah ikut la cakap husband.
Masa berpantang, husband bagitau makan durian masa. Perghhh, terus teringat pasal durian. Husband cakap tunggu datang selangor dulu nanti husband belikan durian untuk fitrah. Masa tu fitrah duk berpantang kat kampung lagi.
Now,dah ada kat selangor dah. Husband kotakan janji nak beli durian. Nahh ambik harga durian tu. Cakap kat husband kenapa beli jugak mahal-mahal. Beli la lain kali. Husband cakap "hari tu kan abg kan dah janji nak beli bila datang sini. Abg beli la". Aduuuuu.. love u la husband  hehe..
Petang tu jugak husband kopek durian tu. Makan 2 3 ulas je. Esoknya fitrah buat pulut durian.. puas hatu dapat makan.. alhamdulillah. Dapat jugak makan. Lama tu nak ke dapat makan. Dari sebelum bersalin..hahahaa....
Ni fitrah sertakan sekali cara nak buat pulut durian.

Bahan:
1 cawan beras pulut
1 cawan air
Santan
Secubit garam
Gula melaka
Durian

Cara:
1. Basuh beras pulut dan letak secawan air dan secubit garam. (Fitrah guna rice cooker je.senang). Bila dah masak, kaup balikkan pulut tu dan tekan sekali lagi.
2. Masukkan santan dalam periuk dan letak secubit garam. Kacau dengan menggunakan api yang kecik. Masak 5 minit je nanti keluar minyak pulan santan tu.
3. Ricikkan gula melaka

Lepas siap semua tu,boleh la makan 😀

No comments:

Post a Comment