Thursday 16 October 2014

Kek Coklat Kukus/Bakar yang Simple dan Sedap





Chocolate cake.... Emmm, sesiapa yang gemarkan coklat tu mesti suka makan kek coklat.. Kalau kek coklat moist yg meleh tu, mesti harga sepotong tu paling kurang RM5.. So, sekarang ni saya nk share resepi yang sgt mudah untuk buat kek coklat ni.. Barang-barang yang digunakan pun sangat la senang nk cari dan yg pasti harga untuk buat kek coklat ni tak sampai RM30 pun.. Try la buat, mesti jadi la...Gerenti puas hati :-)


Bahan A:


-1 cawan gula
-1 cawan susu cair
-1/2 cawan susu pekat
-1 cawan minyak masak
-1/2 serbuk koko


Bahan B:


-3 biji telur
-1/2 sudu teh baking powder
-1 1/2 cawan tepung gandum
-2 sudu butter

Bahan C (untuk topping):


-Coklat masakan (ikut banyak mana yang nak digunakan.kalau sebesar kek yang saya buat kat atas tu, saya guna 3 petak je)
-2 sudu besar butter
-1/2 cawan susu cair


Haa, kat atas tu semua barang yang kita guna untuk buat kek coklat simple ni.. Ok, sekarang kita pergi pada cara-cara nak buat kek pulak..


Cara-cara buat kek:


1. Masukkan semua bahan A tadi ke dalam periuk dan panaskan diatas dapur      gas dalam keadaan api yang kecil.. Gaul hingga sebati.. Apabila dah sebati, tutup api dan biarkan seketika.
2. Masukkan telur ke dalam 1 bekas yang lain,pukul telur sehingga betul-betul kembang.
3. Masukkan bahan A yang telah sebati tadi (dalam periuk) kedalam bekas yang mengandungi telur yang telah dipukul tadi. Gaulkan sehinggga sebati.
4. Masukkan 1 sudu teh bikarbonat dan 1 sudu teh baking powder ke dalam acuan yang sama dan gaul sehingga sebati.
5. Masukkan 1 1/2 tepung ke dalam acuan yang tadi juga dan gaulkan sehingga sebati.
6. Sapukan planta di bahagian dalam loyang.. Ianya adalah supaya kek tidak melekat apabila sudah mask nanti.
7. Tuangkan acuan di dalam bekas tadi ke dalam loyang
8. Kukus selama 50 minit dengan apisederhana. Kalau nak tahu kek tersebut dah masak atau belum, cucuk kek tu menggunakan lidi ataupun garfu. Apabila lidi tersebut tak ade lekat kek yang lembik, kek dah masak la tu..

Cara-cara buat topping:


1. Campurkan semua Bahan C kedalam periuk dan panaskan dengan kaedah boiling. Apabila semuanya dah cair dan sebati, boleh la curahkan di atas kek tadi..


 Inilah hasil kek yang saya buat.... 










Sangat senang kan?? Nak buat hari-hari pun boleh.. Nak berniaga lagi la boleh.. 


SELAMAT MENCUBA!!! :-)


MESTI TAK MENYESAL LA... :-)

No comments:

Post a Comment