Saturday 22 August 2015

CEMPEDAK GORENG YANG RANGUP DAN SEDAP


Kali ni nak share resepi lagi. resepi kali ni sesuai untuk minum petang. Nak cari bahan pun senang. Sape-sape kat rumah dia tu ada pokok cempedak, memang best lah. Tak perlu beli cempedak. Bila dah masak, terus ambik dan goreng jer.

Ok, ni bahan-bahan dan cara masak cempedak goreng..

BAHAN-BAHAN:

Cempedak yang telah dibersihkan
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
½ cawan tepung jagung
½  sudu kecil kunyit serbuk
1 senduk minyak panas
Sedikit gula
Sedikit garam
Secawan air

CARA-CARA:

1.         Masukkan tepung gandum, tepung beras dan tepung jagung yang telah
            disukat tadi kedalam 1 mangkuk besar.
2.         pecahkan 1 biji telur ke dalam mangkuk tadi
3.         masukkan serbuk kunyit sedikit gula, sedikit garam dan 1 senduk minyak masak. Kacau semuanya sehingga sebati.
4.         masukkan air sedikit demi sedikit. Ikut kepada kuantiti tepung. Kacau kesmuanya sehingga sekata. Pastikan adunan untuk celup cempedak nanti cair seperti nak buat lempeng tu yer.
5.         panaskan minyak menggunakan api yang sederhana besar. Bila dah panas, bolehlah celup cempedak tu dalam adunan tadi dan goreng sehingga garing.
6.         hidangkan bersama the o’ panas. Memang menjilat jari la.hehehe =)

ni la cempedak goreng yang rangup tu... 

No comments:

Post a Comment