Dah
lama tak buat kek. Hari ni terlebih rajin untuk buat kek. Kali ni saya nak buat
kek gula hangus sebab susah nak dapat kat kedai.
Dan,ni
kali pertama saya buat kek gula hangus ni. Resepi turun temurun yer..
hehehehe..
Kek
yang saya buat kebanyakannya semua kukus. Takde yang bakar dalam oven. Bukan apa,
rasa kukus dengan yang dalam oven ni lain. Bagi saya, kukus lagi sedap. Tapi depends
pada someone la kan.
Sesiapa
nak guna resepi yang saya share ni, dipersilakan dengan hati yang
lapang..hehehe =D
BAHAN-BAHAN:
3 sudu
besar planta @ apa-apa jenis butter
1
cawan gula
1
cawan air
4 biji
telur
1
cawan tepung gandum
¾
cawan susu pekat
2 sudu
kecil soda bikarbonat
1 sudu
kecil esen vanilla
CARA-CARA:
1st
STEP
1. Masukkan
planta dan gula kedalam periuk. Goreng gula + planta tersebut dengan
menggunakan api yang kecil sehingga bertukar warna keemasan. Jangan terlebih
goreng sampai hitam sebab nanti kek akan rasa hangit.
2. Bila
dah bertukar warna keemasan, masukkan 1 cawan air kedalam periuk tersebut.
hati-hati tau masa ni sebab gula tu akan meletup-letup. Then, kacau gula and
air tu sehingga sebati.
3. Bila dah sebati tutup api dan
ketepikan.
2nd
STEP
1. Pukul
telur sehingga putih telur dan kuning telur tu bercampur gaul. Cukup sekadar
2-3 minit sahaja.
2. Masukkan susu pekat dan mixed sampai
sekata
3. Masukkan
tepung gandum, soda bikarbonat dan esen vanilla yang telah disukat tadi dan
mixed again hingga tergaul dengan sebati semuanya.
4. Masukkan
gula yang dah digoreng tadi tu kedalam adunan dan mixed again hingga sebati
semuanya. time ni, adunan akan bertukar colour kecoklatan.
5. Masukkan
ke dalam loyang dan biarkan sehingga 2-3 jam untuk mendapatkan kecantikan
sarang kek tersebut.
6. After
2-3 jam, kukus kek tersebut selama 45 minit. Untuk check samaada kek tersebut
dah masak or belum, cucuk di tengah-tengah kek tersebut dengan lidi. Kalau dah
tak lekat, masak la kek tu.
Tips:
Sapukan mentega di keliling loyang untuk mengelakkan kek lekat pada loyang
tersebut.
Kira menjadi la ek even 1st time buat. hehehe :-)
No comments:
Post a Comment