Saturday 22 August 2015

KEK GULA HANGUS KUKUS YANG SENANG DIBUAT


Dah lama tak buat kek. Hari ni terlebih rajin untuk buat kek. Kali ni saya nak buat kek gula hangus sebab susah nak dapat kat kedai.

Dan,ni kali pertama saya buat kek gula hangus ni. Resepi turun temurun yer.. hehehehe..

Kek yang saya buat kebanyakannya semua kukus. Takde yang bakar dalam oven. Bukan apa, rasa kukus dengan yang dalam oven ni lain. Bagi saya, kukus lagi sedap. Tapi depends pada someone la kan.

Sesiapa nak guna resepi yang saya share ni, dipersilakan dengan hati yang lapang..hehehe =D

BAHAN-BAHAN:

3 sudu besar planta @ apa-apa jenis butter
1 cawan gula
1 cawan air
4 biji telur
1 cawan tepung gandum
¾ cawan susu pekat
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla

CARA-CARA:

1st STEP
1.         Masukkan planta dan gula kedalam periuk. Goreng gula + planta tersebut dengan menggunakan api yang kecil sehingga bertukar warna keemasan. Jangan terlebih goreng sampai hitam sebab nanti kek akan rasa hangit.
2.         Bila dah bertukar warna keemasan, masukkan 1 cawan air kedalam periuk tersebut. hati-hati tau masa ni sebab gula tu akan meletup-letup. Then, kacau gula and air tu sehingga sebati.
3.         Bila dah sebati tutup api dan ketepikan.

2nd STEP
1.         Pukul telur sehingga putih telur dan kuning telur tu bercampur gaul. Cukup sekadar 2-3 minit sahaja.
2.         Masukkan susu pekat dan mixed sampai sekata
3.         Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat dan esen vanilla yang telah disukat tadi dan mixed again hingga tergaul dengan sebati semuanya.
4.         Masukkan gula yang dah digoreng tadi tu kedalam adunan dan mixed again hingga sebati semuanya. time ni, adunan akan bertukar colour kecoklatan.
5.         Masukkan ke dalam loyang dan biarkan sehingga 2-3 jam untuk mendapatkan kecantikan sarang kek tersebut.
6.         After 2-3 jam, kukus kek tersebut selama 45 minit. Untuk check samaada kek tersebut dah masak or belum, cucuk di tengah-tengah kek tersebut dengan lidi. Kalau dah tak lekat, masak la kek tu.

Tips: Sapukan mentega di keliling loyang untuk mengelakkan kek lekat pada loyang tersebut.


Kira menjadi la ek even 1st time buat. hehehe :-)

No comments:

Post a Comment