Saturday 22 August 2015

PULUT DURIAN



Sekarang dah masuk  musim durian. Memang selalu ada la durian kat dapur ni. Dari luar rumah, dah bau dah durian ni. Macam-macam boleh buat dengan durian ni. Buat pengat boleh, buat pulut boleh, buat cucur boleh, makan saja lagi la boleh  =)
Disebabkan baru lepas makan pulut durian, nak share la sikit cara buat dia. Tak susah pun. Bahan-bahan pun teramat senang nak dapat kecuali durian la sebab bukan hari-hari ada durian kan.

BAHAN-BAHAN

1/3 kg pulut
Beberapa biji durian
1 sudu kecil garam
½  kg santan
1 cawan air suam
1 keping gula Melaka

CARA-CARA

1.         Masak pulut dengan api yang sederhana besar.  Sama jer macam masak nasi ye. Kalau 1/3 pulut, guna 1/3 air.
2.         Ambil gula Melaka dan halus-haluskan gula Melaka tersebut. Kalau orang Terengganu panggil, “ricih gula melaka”. Negeri lain tak tau la pulak panggil apa..huhu
3.         Masukkan santan ke dalam mangkuk. Santan kotak pun boleh. Lepas tu masukkan air suam dan garam ke dalam santan tersebut dan kacau sehingga sebati.
4.         Kopekkan durian.


 Saya rasa ada yang tak pernah makan pulut durian ni. So, untuk entry kali ni saya bagitau sekali cara makan ye.. hehehe

 CARA MAKAN :

1.         Masukkan pulut ke dalam mangkuk. Jangan ambik terlampau banyak macam makan pulut kuning sebab nanti cepat muak.
2.         Masukkan santan ke dalam mangkuk yang berisi pulut tadi. Pastikan santan mesti melebihi kuantiti pulut yang diambil.
3.         Masukkan gula Melaka yang telah dihaluskan ke dalam mangkuk tadi. Kuantiti gula Melaka terserah pada individu. Kalua suka manis, boleh masukkan banyak gula Melaka tu.
4.         Masukkan durian ke dalam mangkuk yang telah berisi pulut, santan dan gula Melaka.
5.         Bolehlah makan. Nak makan guna tangan atau sudu? Terserah pada diri masing-masing. Kalau saya, saya makan dengan tangan sebab senang nak makan durian tu nanti. Sesetangah orang makan dengan sudu tapi dia akan buang dulu butir durian tu, lepas tu baru masukkan dalam mangkuk yang berisi pulut. Senang kata, ikut keselesaan.


YUMMY!!! Sesiapa yang tak pernah cuba tu, boleh la cuba yer. Kalau makan musim durian tahun ni, musim durian tahun depan mesti nak try lagi… Hikhikhik =)

Pulut

Gula melaka

Santan

Durian

No comments:

Post a Comment