Saturday 22 August 2015

SOTONG GORENG MASAK MERAH


Kali ni, saya nak share 1 resepi yang sangat ringkas dan padat. Just sediakan bahan yang sangat senang dicari. Boleh dikatakan main campak je masak sotong goreng masak merah ni.

Nak buat lunch boleh, dinner pun boleh.

BAHAN-BAHAN:

1 kg sotong yang dah dibersihkan
6 biji bawang merah, 4 ulas bawang putih (di blend)
15 tangkai cili kering ( di blend)
1 sudu kecil asam jawa
½ sudu ajinomoto
2 sudu kecil garam halus
2 sudu kicap manis
1 sudu sos tiram
1 cawan air
1 senduk minyak masak

CARA-CARA:

1.         Letak kuali di atas dapur dan pasangkan api sederhana besar.
2.         Masukkan sotong, lada dan bawang yang telah di blend ke dalam kuali tadi.
3.         Masukkan air ke dalam mangkuk dan masukkan asam jawa. Ramas asam jawa di dalam air dan buang biji asam jawa tu. Kemudian, masukkan air asam jawa tadi ke dalam kuali.
4.         Kacau sehingga sebati
5.         Masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan ajinomoto ke dalam kuali tadi dan kacau sehingga sebati.
6.         Masak sehingga 20-30 minit supaya sotong tidak keras.
7.         Bila nampak air dalam kuali tu dah nak kering, masukkan minyak dan kacau sehingga sebati semuanya.
8.         Goreng sehingga pecah minyak. Lepas tu, boleh lah dihidangkan.

# Cara memasak sotong goring ni boleh jugak digunakan untuk masak ayam and daging.


Sangat mudah kan? Selamat mencuba! =)

cara buat simple. tapi rasa lauk ni amat menyelerakan. cuba la buat kalau tak percaya...hehehe

No comments:

Post a Comment