Kali
ni, saya nak share 1 resepi yang sangat ringkas dan padat. Just sediakan bahan
yang sangat senang dicari. Boleh dikatakan main campak je masak sotong goreng masak
merah ni.
Nak buat
lunch boleh, dinner pun boleh.
BAHAN-BAHAN:
1 kg
sotong yang dah dibersihkan
6 biji
bawang merah, 4 ulas bawang putih (di blend)
15
tangkai cili kering ( di blend)
1 sudu
kecil asam jawa
½ sudu
ajinomoto
2 sudu
kecil garam halus
2 sudu
kicap manis
1 sudu
sos tiram
1
cawan air
1
senduk minyak masak
CARA-CARA:
1. Letak kuali di atas dapur dan pasangkan
api sederhana besar.
2. Masukkan sotong, lada dan bawang yang
telah di blend ke dalam kuali tadi.
3. Masukkan
air ke dalam mangkuk dan masukkan asam jawa. Ramas asam jawa di dalam air dan
buang biji asam jawa tu. Kemudian, masukkan air asam jawa tadi ke dalam kuali.
4. Kacau sehingga sebati
5. Masukkan
kicap manis, sos tiram, garam dan ajinomoto ke dalam kuali tadi dan kacau
sehingga sebati.
6. Masak sehingga 20-30 minit supaya
sotong tidak keras.
7. Bila
nampak air dalam kuali tu dah nak kering, masukkan minyak dan kacau sehingga
sebati semuanya.
8. Goreng sehingga pecah minyak. Lepas tu,
boleh lah dihidangkan.
# Cara
memasak sotong goring ni boleh jugak digunakan untuk masak ayam and daging.
Sangat
mudah kan? Selamat mencuba! =)
cara buat simple. tapi rasa lauk ni amat menyelerakan. cuba la buat kalau tak percaya...hehehe
No comments:
Post a Comment