Saturday 22 August 2015

NASI LEMAK YANG ENAK DAN SENANG DIBUAT

Mak cakap, nasi lemak best kalau sambal yang kita buat tu best. So, dengan kuasa yang ada sebagai kakak dalam rumah ni, terus bagi arahan kat adik.

“Adik, tolong belikan santan petang ni. Breakfast esok Irah nak buat nasi lemak. Terima kasih.”

Ucapan terima kasih confirm kena ada sebab kita dah mintak tolong dengan orang. Barulah orang tu tolong kita pun dengan ikhlas. Tak gitu? Hehehehe…

Orait, entry kali ni saya nak share ilmu buat nasi lemak pulak. Biar banyak resepi dalam blog ni dari cerita, senang nak buat rujukan nanti.. hahaha…

BAHAN-BAHAN:

NASI

2 cawan beras
1 ½  cawan santan
1 cawan air
Halia sebesar 1 ruas jari tangan (dihiris halus)
2 biji bawang merah (dimayang)
1 sudu kecil garam

SAMBAL IKAN BILIS

Ikan bilis (2 gengggam)
Lada kering yang telah di blend (12 tangkai)
Bawang merah yang telah di blend (5 biji)
Bawang putih yang telah di blend (3 ulas)
Minyak
Garam
Ajinomoto
Gula

CARA-CARA:

1st STEP

1. Bersihkan 2 cawan beras dan masukkan kedalam periuk nasi.
2. masukkan bawang yang telah dimayang dan masukkan halia yang telah dihiris.
3. masukkan 1 ½ cawan santan
4. masukkan 1 cawan air
5. masak beras tersebut menggunakan rice cooker.
6. bila nasi dah masak, jangan terkejut kalua santan ada kat permukaan nasi tu. Balik-     bailikkan nasi tu supaya sekata. Then, tekan lagi sekali rice cooker tu. Lepas tu, boleh la makan yer.

2nd STEP

1.bersihkan ikan bilis tersebut
2. panaskan minyak mengikut kuantiti ikan bilis tadi menggunakan api yang
     sederhana besar.
3. bila minyak dah panas, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah diblend tadi sehingga naik bau.
4. masukkan lada yang telah diblend. Goreng sehingga garing.
5. masukkan ikan bilis yang telah dibersihkan tadi dan masukkan 1 sudu kecil garam, secubit ajinomoto dan sedikit gula. Kalau yang suka manis, boleh lebihkan gula. Kacau semua sekali hingga sekata. Kacau hingga ikan bilis tu masak. Lepas tu, boleh la hidangkan =)

No comments:

Post a Comment